Op 3 januari 2018 wijzigt de wetgeving voor beleggingsondernemingen (MiFID II). Dit betekent dat elke onderneming of rechtspersoon een Legal Entity Identifier (LEI) moet hebben voor het doen van aan- en verkooptransacties op de beurs.

Een LEI is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd kunnen volgen en ingrijpen wanneer zij dat nodig achten. Het uiteindelijk doel is om de financiële markten transparanter te maken, risico’s beter te beheersen en beleggers te beschermen.

Wie heeft een LEI nodig?
Ondernemers of rechtspersonen die aandelen of derivaten bezitten moeten vanaf 3 januari 2018 in het bezit zijn van een LEI. Wanneer u geen LEI heeft kunt u mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs. Neem contact op met uw bank of vermogensbeheerder om te bepalen of u een LEI nodig heeft.

Aanvraag en kosten via de KvK
Het aanvragen van een LEI kan via de Kamer van Koophandel, via deze link. Door de koppeling met de gegevens van uw bedrijf uit het Handelsregister is een aanvraag in een paar simpele stappen gebeurd. Het eenmalig registratietarief van een LEI bedraagt € 65,- excl. BTW. De jaarlijkse bijdrage voor elk jaar volgend op het jaar van aanvraag (geen kalenderjaar) bedraagt € 40,- exclusief BTW. Deze bedragen zijn onder voorbehoud van goedkeuring van het ministerie van Economische Zaken.

Vragen
Belegt u via uw bedrijf op de beurs, of heeft u aandelen van beursgenoteerde bedrijven? Dan heeft u een LEI nodig. Bacom Groep helpt u hierbij graag. Twijfelt u over de noodzaak? Ook daarbij kunnen wij u adviseren. Bel ons op via (020) 630 1230 en wij helpen u graag verder!

recente berichten